Раковски разкрива тайната на пидето и ароматното сладко от мента на Фермерския пазар в Пловдив

Традиционното си  пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкусни ястия ще представят кулинари от Раковски тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив.

Не е ясно как вековната рецепта за пиде – приятно сладката, златиста турска питка, поръсена със сусам, е мигрирала към католическата общност на Раковски, но тя от години се е превърнала в традиционна за този край на България. Пидето се приготвя от брашно, мая ,зехтин, кисело мляко, захар и сусам, а тайната на поднасянето е в нарязването на тънки ленти.

Всеки, който желае, ще получи рецептата в детайли по време на Фермерския пазар на Бунарджика и ще има възможност да опита ароматното пиде, увери Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на вкусното събитие „Раковски гостува на Пловдив“, заедно с партньорите от Фермерския пазар.

Сладкото от мента, освен че звучи свежо и ароматно, е много полезно при стомашно-чревни заболявания. Това се дължи на спазмолитичното и успокояващо действие на ментата. Благодарение на ментоловото етерично масло, сладкото от мента се препоръчва при повръщане, гадене и проблеми с храносмилането. Полезни за здравето са и боровият мед и сладкото от зелени шишарки – те облекчават кашлицата и симптомите на простуда. А сладкото от зелени орехчета освен че е елегантно, подпомага функцията на щитовидната жлеза.

Кулинарните майстори от Раковски ще представят пред посетителите на Фермерския пазар в Пловдив и пълнени чушки с боб, домашен ябълков оцет, домашен тутманик и мариновани тиквички.

Можете да опитате непознатата кухня на Раковски на 18 юли, от 16 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

  • Публикации
Информация за автора
Hello World , Slow Food Bulgaria
Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *