Пикник-дегустация на фермерски сирена и вино

Превъзходни сирена от овче и козе мляко, вкусен кашкавал с див чесън и прочутата брънза – това са пазарните визитки на фермите „Златно руно“ край Пловдив и „Халалица“ в първомайското село Искра. Сега изкушените гастрономи могат да опитат някои от най-добрите им фермерски сирена, в съчетание с подходящи вина, по време на дегустация в сряда, 25 юли, от 18 до 19 часа в Пловдив.

Ако времето е хубаво, този празник за небцето и сетивата ще премине като пикник на тревата, недалеч от Фермерския пазар на алеята на Бунарджика в Пловдив. При дъжд, ще се съберем на терасата на мол „Марково тепе“ в 18 ч. в сряда, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на вкусното събитие, заедно с партньорите от Фермерския пазар и със съдействието на район „Централен“.

Ферма „Златно руно“ е добре позната на ценителите на фермерските храни и е създадена преди повече от 40 години. С овцете се занимават Виолета Крушкова, брат й и баща им Димитър Вършилов. Животните се доят на ръка, защото лятото живеят в планината – в местността Баш мандра край Бяла Черква. Там няма как да се инсталира агрегат, разказва стопанката на „Златно руно“ Виолета. Зимата фермерите прибират овцете във фермата си на „Асеновградско шосе“ в Пловдив. Част от издоеното мляко в „Златно руно“ предават на местна мандра, а останалото преработват в сирене, кашкавал, брънза и масло.

Без нито евро помощ по европейските програми са създали фермата си за кози „Халалица“ семейство Мария и Георги Кадиеви. В стопанството си в село Искра, общ. Първомай, те отглеждат пасищно около 200 кози от местна и Българска млечна порода. Имат и няколко мъжки козлета от породите Кафява алпийска и Тогенбургска коза. Цялото мляко от фермата си Кадиеви преработват в сирене, кашкавал, масло и кисело мляко, а един от деликатесите е кашкавал с див чесън.
Ако не можете със затворени очи да разпознаете вкуса на козето и овчето сирене, ако искате да научите кои вина се съчетават с тях, елате на дегустацията на сирената от двете ферми, където ще говорят Десислава Димитрова, специалист по храните, и енологът Борис Атанасов.

Входът за дегустацията е свободен, но записването става предварително до 12 часа на 25 юли. За целта изпратете телефон за контакт като лично съобщение в страницата на Slow Food Plovdiv

Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

  • Публикации
Информация за автора
Hello World , Slow Food Bulgaria
Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *