3 организации алармират за повишено внимание при консумацията на свинско месо

Под мотото “Внимание, АФРИКАНСКА ЧУМА! Не бъди разпространител на заразата!” Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня алармира гражданите и медиите за повишено внимание при консумацията на свинско месо. Кампанията е подкрепена от още две организации – Фондация LocalFood.bg и нашата Асоциация на Slow Food конвивиумите в България.

Африканската чума бе констатирана за първи път в България на 31.08.2018 г. в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна при домашни свине, отглеждани в „заден двор“. Тя е силно заразно вирусно заболяване, което е нелечимо. За него няма разработена ваксина! Вирусът на АЧС може да се запази активен в изпражнения на свине до 6-10 дни, в месни продукти, които не са термично обработени 3-6 месеца, а в замразено месо с години.

От Африканска чума боледуват и домашните, и дивите свине без значение от пол и възраст като смъртността е много висока. Заразата се предава директно – от болни на здрави свине чрез изпражнения, секрети, тъкан, кръв и косвено чрез такива секрети, разнесени в природата. Този вид чума не е опасен за хората, те не боледуват от нея, но човекът е основен фактор за разпространение на заболяването чрез пренасяне или изхвърляне в природата на месо, месни продукти или хранителни отпадъци, в т.ч. и опаковки, в които са били съхранявани или транспортирани заразени продукти дори в минимални количества. Вирусът се унищожава само при високотемпературна термична обработка на месото (над  60°C за период от поне 20 минути). Сурово-сушените или веяни меса като наденици, луканки, суджуци, пастърми, филета и др. са потенциален преносител на заболяването!

Симптомите на заболяването при живи свине са много различни и могат да наподобяват тези на класическа чума по свинете, репродуктивен и респираторен синдром, червенка, салмонелоза, пастьорелоза, стрептококова инфекция, лептоспироза, отравяне с кумарин, цирко-вирусна инфекция, дерматити и нефропатии. При съмнение за наличие на заболяването, за категорична диагноза АЧС, е необходимо лабораторно потвърждаване на заболяването от единствената Националната референтна лаборатория за Африканска чума в БългарияПри съмнения на собствениците на свине за заразени животни – свържете се незабавно с Вашия ветеринарен лекар и/или официален ветеринарен лекар във Вашия район или сигнализирайте на компетентния орган БАБХ на тел. 0700 122 99 или на е-мейл: AHWFC@bfsa.bg

Приканваме всички потребители на термично необработени продукти от свинско месо, в т.ч. и при търговия онлайн, да изискват доказателства и документи от търговците/производителите, че животните от които са добити месото и/или продуктите, са изследвани като им е взета проба за Африканска чума по свинете непосредствено преди клането и резултатите, получени от единствената в страната лаборатория – Националната референтна лаборатория за Африканска чума, са отрицателни.

Не ставайте неволно преносители на заболяването, а подкрепете стопаните-свиневъди в тяхната борба да ограничат разпространението на заболяването и да намалят щетите от него!

Повече информация за заболяването можете да намерите на:

  • Публикации
Информация за автора
Hello World , Slow Food Bulgaria
Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *