Вълшебната винена история на „Вила Юстина“

Когато византийският император Юстиниан построява крепостта Юстина на мястото на старо укрепление на бесите край днешното село Устина, целта е тя да охранява северните склонове на Родопите.  Императорът не подозира, че векове по-късно, в близост до останките на неговата твърдина, ще се издигне една друга крепост – на майсторското вино и насладата от живота, наречена „Вила Юстина“. Когато нейният собственик инж. Милко Цветков , разкъсван от идеята за емиграция в Канада или оставане в Родината, се заема с изграждането й преди повече от 12 години, той не подозира, че прави съдбовен избор. Първоначалната идея избата да  преработва 300 тона грозде от собствени масиви и да предлага отлежали в  дъбови бъчви вина прераства до успешно винено шато с място за дегустации и гурме вечери, хотелска част за  бавен винен туризъм, тийм билдинги и семинари, еко туризъм до забележителностите в района и първата у нас ферма за месодайната порода кози боер.

Инж. Цветков е машинен инженер, възпитаник на Техническия университет във Варна, работил 4-5 години като инженер в държавно предприятие.  Остава без работа и преживява трудна дилема – да емигрира или да остане. Решава, че тук има все още какво да се прави и през 2006 г. създава „Вила Юстина“. Две години по-късно са засадени първите 200 дка лозя, а през 2014 г. достигат до 420 дка.

Създателите на избата имат късмет с фирмата, която ги консултира при засаждането и осигурява малките лозички. След почвения анализ консултантите препоръчват тук да се засадят бели сортове лози.  За инж. Цветков това е странно, защото с. Устина е в изявен регион на червените вина – мавруд, рубин, каберне совиньон, но впоследствие т съветът се оказва много уместен.
Лозовият масив е разположен на южен склон, с 300 м надморска височина и североизточно разположение на редовете, върху силно карбонатни почви. Намира се на 4 км от избата и ражда Совиньон Блан, Семийон, Шардоне, Алиготе, Гевюрцтраминер, Мерло, Пино Ноар, Каберне Фран, Мавруд и Рубин. Паркът сред лозята е предпочитана дестинация през топлите месеци за концерти, фолклорни партита, пикници, сватби.

През 2013 г. с помощта на европейско финансиране е изградена изцяло нова производствена база, развива се и стратегията за винен туризъм. Селото е само на 26 км от Пловдив, има прекрасни природни дадености и тероар.  Мениджърите на „Вила Юстина“ успяват да убедят туроператорите, че виненият туризъм е добра и печеливша възможност.

В семейния бизнес се включва и синът на инж. Милен Цветков – Антон, който учи икономика на туризма в Свищов. Той ръководи едно от сравнително новите направления в дейността на избата – животновъдството.  С финансиране  по европейска програма е създадена първата у нас ферма за месодайната порода южноафрикански кози Боер. Тя е с капацитет за 300 кози. Оборудвана е с тревомат , който целогодишно осигурява свежа трева за животните. В него могат да се отглеждат различни култури за  богат на протеин фураж, но цикълът за развитие е най-кратък – става за 7 дни.  Така обиколката на козефермата влиза в програмата на винените турове.

Виното в България трябва да заеме своето място в света – имаме прекрасни земи, климатични условия, традиции, прекрасни амбицирани винари, казва инж. Цнетков. Голяма част от произведеното в избата вино е за износ, но във „Вила Юстина“ милеят и за родното  – определена сума от всяка продадена бутилка от серията „Villa Yustina“  отива в подкрепа на инициативата „Пловдив 2019“. Етикетите на бутилките „Villa Yustina Rosé“, „Villa Yustina Blanc“ и „Villa Yustina Rouge“ са кобрандирани с логата на „Пловдив 2019“. Идеята е за Пловдив като Европейска столица на културата да научат и в страните, където се продават вината от тази серия – Австрия, Белгия, Полша, Швейцария, Германия, Китай, Тайван, Канада и САЩ.

Статията е част от проекта „Мрежа Slow Food Пловдив“ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *