Кулинарки разкриват родопската тайна на зелевите сърмички и тикалниците от Белащица

Най-добрите кулинарки от село Белащица, община Родопи, ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сърмички тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките „катенки”, известни още като „тикалници”. „Те се приготвят с точени кори и пълнеж от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мас”, обясни секретарят на читалище „Просвета – 1929 г.” в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ястие, мигрирало в района на първия вилен пояс на парк „Родопи” благодарение на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в района в годините след Освобождението и пренасят типичното за планината тестено ястие, което в други землища на Родопите се нарича „рогатник” или „гьозлеме” /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и т. нар. „тенурки”, при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар.

Родопската кулинарна традиция продължава и с традиционните за селото белащенски сърмички, прочути с големината си на миниатюрни хапки. Вкусът им е много различен от този на традиционните заради добавянето на кимион и черен пипер, казва Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини добавят допълнителен екзотичен аромат като поставят дафинови листа между редовете със сърмички.

Една от жените в пенсионерския клуб – бившата сладкарка Василка, ще представи пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век.

Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, пълни с типични за сезона и района на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските тайни на белащенската кухня са добре дошли на алеята в парк „Бунарджика”, където на 26 септември от 16 до 20 часа ще се проведе традиционният Фермерски пазар, а участието на майсторките от Белащица е предвидено за 18 часа, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

  • Публикации
Информация за автора
Hello World , Slow Food Bulgaria
Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация. Малко биографична информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *